I går på opdagelse – og kan lave fotohistorier, børneportrætter og en virtuel lågekalender
Materialet omfatter også stærk IT-baseret læring. Det er skræddersyet, så der er faglige vitaminer i – og så det er nemt og sjovt at arbejde med. Eleverne har hele tiden det, de nu skal bruge, lige for hånden.
I får en spændende opdagelses-side, hvor eleverne selv undersøger Uganda. I får også to web-værktøjer med Uni-Login, hvor eleverne laver flotte, digitale produktioner og arbejder med Det 21. århundredes kompetencer. Og endelig kan eleverne arbejde med årets projekt og med interaktive børneportrætter.
Opdag Uganda
På denne temaside kan eleverne frit gå på opdagelse. Det er et godt sted at starte ethvert forløb. Eleverne får bred baggrund om landet, om naturen og om dagliglivet. De kan også bruge siden som research til materialets forskellige opgaver.
De oplever forskellige dele af Uganda ved at scrolle ned gennem billedserier, quizzer, små film, faktabøger, infografikker m.v. De kan også lære at tælle til 10 på sproget Lukonzo – og svage læsere kan her læse elevbogens fortællinger med læsestøtte side-for-side.
Rundt om på Opdag-siden får eleverne også adgang til at se DR’s film fra Uganda.
Tema om børneportrætter: Kom tæt på Ugandas børn
En interaktiv temaside med små film, fotoalbums og vennebøger. Eleverne kommer helt tæt på tre børn, der bor ret forskelligt i Uganda. Eleverne bliver klogere på børnenes hverdag: Hvor sover de, hvad spiser de, hvilke pligter og interesser har de, hvordan er skolen, hvad leger de, og hvad drømmer de om?
Med de tilhørende (analoge) opgaver kan eleverne bl.a. sammenligne de tre børns drømme og hverdag med deres egne. Denne sektion er meget populær på skolerne, og her i 2024 har WWF skabt portrætter af tre spændende børn:
- 12-årige Courage, der lever i en landsby for foden af de høje bjerge. Børnene her bliver kaldt ’de sejeste børn i landet’, og det er I nok enige i, når I har mødt Courage. Han bevæger sig så let som ingenting på de stejle stier, når han følger gederne på græs om morgenen, henter vand og går i skole.
- 11-årige Jania, der bor i syd for bjergene midt i én af verdens mest dyrerige nationalparker. Her har Jania vilde dyr som flodheste, elefanter og krokodiller helt tæt på i hverdagen. Hun hjælper sin mor med at ordne og sælge fisk. Det kræver skarpe knive og gode salgsevner.
- 10-årige Daniel, der bor i den hektiske turistby Fort Portal med sin far, mor, tante og lillesøster. Som barn i en middelklasse-familie har Daniel sin egen cykel, som er hans kæreste eje. Den giver ham et frirum, når han savner sin bror, der går på kostskole. Daniel hjælper med at feje, vaske op og passe sin lillesøster.
Temaside om årets projekt
Denne temaside blev introduceret i 2022, og rigtig mange skoler er blevet begejstrede for den. I år får eleverne en fin introduktion til årets projekt fra WWF. Fortalt og set gennem øjnene på to ugandiske børn. Læs mere om temaet her.
To web-værktøjer til flotte elev-produktioner
U-landskalenderens to store web-værktøjer er spændende at arbejde med for eleverne og udviklet sammen med førende IT-didaktikere. De er nemme at bruge og hjælper eleverne skridt for skridt til at lave fine, digitale produktioner med masser af faglighed: I kan lave enten fotohistorier eller en interaktiv lågekalender med viden og billeder bag lågerne, som eleverne kan sende til f.eks. forældrene.
Begge værktøjer er stilladserede. Eleverne først bliver først sendt på en fagligt struktureret opdagelse i tematiske panoramaer, der rummer en mængde små fotoserier og korte faktatekster (med oplæsning), der udfolder mange sider af årets land – bl.a. børnenes liv, naturen og livsnære fænomener fra hverdagen. Bagefter skal de selv formidle deres nye viden i en lille digital produktion. Samtidig træner de en række faglige kompetencer fra Fælles Mål og Det 21. århundredes kompetencer.
Værktøjerne er skræddersyet til formålet, så eleverne bliver guidet skridt for skridt og hele tiden får netop de ting for hånden, de har brug for lige nu – både til researchen og til produktionen. De logger på med Uni-login, deres arbejde gemmes automatisk, og de kan frit afbryde og genoptage arbejdet på en anden computer. De kan bruge PC, Mac og tablets. Fotohistorie-værktøjet findes også som gratis iPad-app.
Fotohistorier:
Eleverne fortæller i tekst, lyd og fotos
Særligt til 1.-3. klasse.
Her guides eleverne til at indsamle og formidle viden i flotte fotohistorier med billeder, tekst og lyd. Der er brugsklare og strukturerede opgaveemner til både Dansk og N/T. Du kan lade eleverne udvælge emner selv eller udpege dem, som passer til dit forløb. I hvert emne tages eleven ved hånden og ledes skridt for skridt frem til færdigt produkt. Resultatet er flot at vise frem for klassen eller forældrene. Alle de vigtigste små faktatekster og vejledninger undervejs kan svage læsere få læst højt. Mange lærere bruger også dette værktøj i 4.-5. klasse.
Se her hvordan det foregik i 2023:
Børnenes Egen U-landskalender:
Med viden bag lågerne og klar til at dele
Særligt til 3.-5. klasse
(I de mindste klasser kan I dog f.eks. lave en fælles kalender på storskærm).
Her skaber eleverne en virtuel lågekalender, der er nem og spændende at lave. Det færdige produkt er en flot, interaktiv kalender, hvor der bag hver låge gemmer sig viden om årets land. Kalenderen kan have 4, 7, 12 eller 24 låger. Til julen eller til en advents-, uge- eller månedskalender.
Eleverne laver deres kalender til en målgruppe, de vælger. F.eks. en venskabsklasse eller forældrene. Modtagerne får nem adgang til den færdige kalender med et link, så kan de se den og åbne lågerne på deres mobil eller computer.
Se hvordan det foregik i 2023:
Bag hver låge indsætter eleverne billeder og skriver små tekster om ting ved årets land, de selv synes er vigtige. De skal skrive en overskrift, en billedtekst og vælge et foto til hver låge – og disponere rækkefølgen.
Researchen med at finde fakta og fotos er indbygget i værktøjet – som også hjælper eleverne til at overveje og færdiggøre deres kalender i en stilladserende og scenariebaseret proces. De bliver endda hjulpet til at lave en fin reklame til deres modtagere.
Til Børnenes Egen U-landskalender hører også et miniforløb til Dansk, du kan vælge at udvide arbejdet med. Her lærer eleverne om at arbejde praktisk med kommunikation i små, scenariebaserede opgaver. De lærer om billedtekster, overskrifter og målgrupper – og om at lave deres egen kalender endnu bedre.
Se et eksempel på en digital kalender fra 2022